Het vastgoedblogje van Meneer de Handelaar

Wie zijn de echte Amsterdammers? Mijn automatisme zou zeggen dat je geboren en getogen bent in Mokum, wekelijks een biertje in de Jordaan haalt en uiteraard regelmatig met Amsterdams accent zingt tijdens een wedstrijd in de Arena of het buurtcafé. Maar is dit wel juist? Want in de praktijk zie ik dat Amsterdam zich prachtig vormt door een mix van multiculturele inwoners, de expats en de studenten die verliefd zijn geworden op de stad en zich daardoor blijvend vestigen.

Waar niet over valt te twisten is dat Johan Cruyff een echte Amsterdammer was. Hij was niet alleen een held in Amsterdam maar een icoon voor heel Nederland. Zijn bekende uitspraak ’Elk nadeel heeft zijn voordeel’ klopt als een bus, maar naar mijn mening ook andersom want elk voordeel heeft ook zijn nadeel….

NEDERLAND okt-15 okt-16 Procentl
Te koop staande woningen 170 130 -23,53%
Gemiddelde aanbodtijd 18 mndn 16 mndn -11,22%
Gemiddelde vraagprijs 296 321 8,45%
Gemiddelde vraagprijs m2 2.14 `2.200 2,80%
AMSTERDAM
Te koop staande woningen 3.4 2 -41,18%
Gemiddelde aanbodtijd 12 mndn 8 mndn -33,33%
Gemiddelde vraagprijs 339 461 35,99%
Gemiddelde vraagprijs m2 3.44 4.71 36,92%
* Bron: www.cbs.nl

 

Kijkend naar de huidige vastgoedmarkt in Nederland worden er alleen positieve uitspraken gedaan. Uiteraard is dit ook cijfermatig te onderbouwen want zowel de verkoopsnelheid als de verkoopprijzen van woningen blijven stijgen. De mensen die er een beetje Amsterdamse sjoege van hebben weten dat in Amsterdam deze trend een stuk extremer is. In bovenstaande cijfers zien we duidelijk dat in Amsterdam de gemiddelde prijzen en omloopsnelheden niet alleen hoger zijn maar ook sneller stijgen dan in de rest van Nederland.
Maar wat kan ik als vastgoed handelaar of investeerder hiermee? Op z’n Amsterdams gezegd naar de gallemiezen gaan! Iedereen begint op dit moment namelijk te vliegen en roepen om in Amsterdam te investeren. Ze happen op elk object op de markt want alles verkoopt toch wel lekker snel zeggen ze dan.In mijn ogen ben je dan niet een beetje, maar al dik een jaar te laat. De echte handelaar met Amsterdamse sjoege heeft namelijk vorig jaar zijn slag geslagen voor de nieuwe investeerders kwamen mee eten van jouw stuk taart in jouw eigen Mokum.

Ik ben het volledig eens met Johnny Jordaan: ‘Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs. Geef mij maar Amsterdam, mijn Mokums paradijs. Geef mij maar Amsterdam, met zijn Amstel en het IJ, want in Mokum ben ik rijk en gelukkig tegelijk!’

Want natuurlijk zijn er nog af en toe lichtpuntjes om een goede marge te pakken in Amsterdam. Ik wacht dan ook zeer geduldig op een dergelijk kansje. In de tussentijd pak ik gewoon mijn marges in de voorsteden en dorpen van ons mooie Nederland. Uiteraard laat ik je vrij in keuze van investeren maar voor de investeerders en handelaren die wel Amsterdam geil blijven zeg ik;

‘De mazzel en broge voor de hele misjpoge!’

Door: Meneer de Handelaar
Datum: 14-11-2016